Светът на колоезденето остана потресен след изненадващата новина, че Sky оттегля

...
Светът на колоезденето остана потресен след изненадващата новина, че Sky оттегля
Коментари Харесай

Историята на Sky: Триумфи и скандали през десетилетие на господство

 Sky разгласи сензационно овакантяване на колоезденето  Топ 5 на трансферните разочарования през сезон 2018 в колоезденето
Светът на колоезденето остана покъртен след изненадващата вест, че Sky отдръпва поддръжката си за едноименния и най-успешен тим в спорта в края на сезон 2019.

Дейв Брайсфорд и екипът му ще се надяват да обезпечат ново финансиране за акцията през 2020 година, само че при изискване, че отборът издейства финансирането на най-големия бюджет за колоездене в размер на към 35 милиона паунда през 2017.

Това обаче ще е много сложна задача и по всяка възможност ще е края на една ера - тази, която преструктурира този спорт и направи невиждана превъзходството на английския тим. Какво следва следва да разберем, само че какво се случи за тези осем години.

През 2008 Sky търсеше спорт, в който може да влага и да има огромно влияние. Така се стигна до договорка с British Cycling, която бе на стойност 1 милион $.

Отборът направи своя спортен дебют през януари 2010 година на " Cancer Council Helpline Classic " в Австралия, където Грег Хендерсън стигна до успеха. През месец май се включи в Grand Tour, а Брадли Уигинс съобщи, че е задачата му е успех в Обиколката на Италия. Това не се случи и той приключи на 24-о място. Един младок тогава - Герант Томас обаче даде сериозна поръчка за бъдещо развиване, носейки белия потник в продължение на четири дни.



Вуелтата през 2011 не мина без неприятности за Sky, откакто Уигинс счупи ключицата си и трябваше да се отдръпна. В последна сметка обаче Крис Фрум приключи на второ място в генералното класиране. В края на годината пък бе доказано, че спринтьорът Марк Кавендиш ще се причисли към тима.

Целта на Скай към триумф в Tour de France бе изпълнена през 2012, посредством Уигинс, който влезе в конкуренцията в отлична форма и приключи английското очакване за първенец на Тура. Крис Фрум приключи втори, а Кавендиш, за който това бе втори и финален сезон с тима, завърши на третото място.

Въпреки триумфа, имаше и земетресения, защото от Sky трябваше да разгласят, че лекар Герт Лейндърс към този момент няма да работи за тима след обвинявания за корист с допинг по време на престоя си в Rabobank.



В идващите години английският отбор завоюва редица огромни съревнования, които обаче повдигнаха и доста въпроси. Наред със мощното показване на тима имаше и кавги към името му. Тимът влезе в спорта с оповестяване на нулева приемливост към допинга и потребление на неразрешени субстанции.



В последна сметка в последните години се появиха някои скандални разкрития. Сър Брадли Уигинс, който завоюва Тура през 2012 година беше упрекнат дружно с тима в прекосяване на етичните граници. Това се случи след приключване на хакнати данни на Световната антидопингова организация (WADA).

През 2016 година стана ясно, че Уигинс е получил позволение да употребява четири неразрешени вещества в общо пет случая сред 2008 и 2013 година, в това число по време на " Тур дьо Франс " през 2011 година и " Джиро д`Италия " през 2013 година Едно от веществата - триамцинолон ацетонид, е било одобрявано поради алергия към пъстър прашец. Другите вещества, които петкратният олимпийски първенец е имал позволение да употребява, са салбутамол, формотерол и будезонид през декември 2008 година



Фрум е получил позволение да полазва неразрешения стероид преднизолон няколко пъти сред 2013 и 2014 година Преди две години френски вестник разгласява информация, че трикратният първенец в " Тур дьо Франс " е употребявал лекарство, съдържащо неразрешена субстанция, защото има заболяване от времето, когато е живял в Кения.

След успеха си в Обиколката на Испания през 2017 година Фрум даде позитивна проба за салбутамол. Разследването продължи от декември 2017 година до юли 2018 година, преди WADA да затвори случая и да оневини Фрум.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР